dimecres, 29 d’abril del 2009

La ciutat turística de hui al País Valencià. El cas de la Marina Alta.


Aquest llibre fa un breu recorregut per la història del turisme a la Marina Alta i analitza el seu futur.
L’autor Jesús Moncho ens presenta un llibre ben interessant, gira al voltant del nostre territori, patrimoni comú que ens pertany a tots. Un territori canviant amb el pas del temps però, que si el perdem no podrà tornar mai a ser el nostre.
Un xicotet manual que és tot un embolcall senzill i aclaridor d’allò que ha estat, és i serà la Marina Alta. L’objectiu bàsic d’aquest assaig és el resultat extret d’una diversitat d’interessos en joc sense apartar-se de la ciència i no pecar amb un subjectivisme tendenciós.
L’autor de Gata de Gorgos fa una aposta ferma per un procés de participació, un diàleg. Exposant amb una clara mirada a l’ urbanització i planificació des dels anys 60 al nou segle XXI. Moncho és partidari no del creixement d’una ciutat sinó més bé perquè siga un element de conciliació d’allò que hi ha i d’allò que pot arribar a ser.
El llibre, dirigit a un públic ampli, i alhora, bàsic per entendre allò que ha passat amb el territori i el turisme valencià. Una degradació que ha sofert la Marina Alta i, que ha provocat una pèdua del poder adquisitiu en els turistes que ens visiten.
Aquest treball ens permet de manera útil conèixer les diferents lleis, actuacions, problemes, factors implicats, defectes i virtuts. Cal no quedar-nos sols amb les sigles que sentim a les notícies i que no ens diuen res més (PAI, LRAU, etc.) Ja és hora, que tots els que conformem una societat com la valenciana, sapiguem que és un model desenvolupista i quines altres opcions són possibles. Només així, arribarem a mirar-nos a l’espill i participar en un tema com aquest, on els perjudicats som tots i els beneficiats uns pocs. Cal fer reviure la participació ciutadana com a grup de pressió de cara al polític. I fer entendre que allò públic és de tots.
Moncho reivindica la qualitat de vida d’aquells que habiten en un lloc (mitjans de transport, sanitaris, etc.) per damunt de la quantitat. S’ha d’augmentar el benestar de les persones sense hipotecar recursos i mitjans o el futur dels nostres fills.
Aquest llibre és un anàlisi de la realitat turística amb un propòsit d’esmena, un desig, un somni, un examen de consciència.
Anna Igualde.
[Ressenya publicada a la Revista Espai del Llibre]